2019年1月8日 星期二

身痕睇大埔天鑽

我個朋友睇咗樓都睇咗成年,由升市睇到而家跌市都未入。我就提議佢不如睇下最近低開嘅天鑽,一來新盤,二嚟位置幾好,可以行到去地鐵站( 比起其他大埔半山盤 叫做行到去地鐵), 因為我朋友一直都唔想住咁近地鐵覺得旺得滯,三嚟個呎價好似好平,啱曬我朋友自住需要。

今日我四點幾去到都唔算話好多人,大概排半個鐘頭就上到去。個示範單位都幾靚,中國海外風格而家都似香港啲大地產商,示範單位清水或者有裝修都幾靚。我最鍾意就係佢個则,好多個單位都有梗廚房 。最細嗰隻三百幾呎嘅單位我都覺得兩公婆住應該幾舒服,都只不過係四百幾萬。當然啦,要捱兩年樓花期,都係算有溢價嘅。如果個市keep住平穩嘅話,四百幾萬真係好多人都買得過,尤其是就嚟結婚啲人。所以我行到去售樓處嗰邊都覺得好多人坐低咗入票。

如果買黎收租都幾好,因近中文大學及大埔市中心。大埔站附近都冇乜新盤,呢個算係好大型嘅新盤,有成十幾幢樓1600單位, 買呢度好過買掃管笏多多聲啦!可惜我已經冇名呢😅😅😅

我同我朋友講一萬蚊鬆啲一尺?連東涌映灣園都買唔到呀!⇐sorry, 原來係買到東涌映灣園嘅, 不過要大D既單位。

最近睇tvb節目“住在大灣區”,廣州市中心嘅區域都要九千蚊一呎了已經😱😱😱😱😱😱
一比之下,係咪呢個盤覺得好平呢?

7 則留言:

Murciélago 提到...

Sorry駁下故,呢口價絕對買到映灣園wor...

甚至藍天海岸大單位都買到呢!

懶懶蟲一條 提到...

估吾到映灣跌左甘多,可以留意下有冇荀盤執下!

老王 提到...

聽講實際行落山要15分鐘, 上山仲大獲~

懶懶蟲一條 提到...

鍾意唱反調嘅樓盤傳真,實測超慢咁行,用咗11分鐘。 其實我覺得佢係大埔半山盤嚟講算行到去地鐵,當然同新達廣場嗰啲舊樓冇得比啦!
通常我覺得返工如果上唔到shuttle bus行到去地鐵,都不失為一種選擇。返屋企就一定唔會行返上山,因為唔趕時間,可以慢慢等shuttle bus。

懶懶蟲一條 提到...

已update 了我個post, 多謝指正

快活谷小子財自之路 提到...

買到東涌喎....
同埋行20分鐘.....窄少少
買來自住還好, 如果你跑開渣馬...

Lisa 提到...

http://std.stheadline.com/instant/articles/detail/906799-%E5%9C%B0%E7%94%A2-%E3%80%90%E6%9C%89%E5%BD%B1%E7%89%87%E3%80%91%E5%A4%A9%E9%91%BD%E8%88%AA%E6%8B%8D%E7%8E%87%E5%85%88%E7%9D%87

【有影片】天鑽航拍率先睇